Kaplıcaya Girmemesi Gereken Kişiler Kimlerdir? Hangi Hastalıklar?
  1. Anasayfa
  2. Sağlık Bilgileri

Kaplıcaya Girmemesi Gereken Kişiler Kimlerdir? Hangi Hastalıklar?

0

Kaplıcalar her ne kadar şifa kaynağı olsa da suyun ve ortamın özelliklerinden dolayı çeşitli hastalıklara sahip insanlara iyi gelmemektedir. Eğer, listemizdeki hastalıkların en az birine sahipseniz kaplıcaya gitmek için doktorunuza mutlaka danışın. Kaplıcaya girmemesi gereken kişiler şu şekildedir;

  • Kalp ve tansiyon hastaları
  • Açık yarası olan hastalar
  • His kusurları
  • Kanser ve tümör hastalığı
  • İltihaplı romatizmaların akut dönemleri
  • Aşırı varisliler
  • Sara nöbetleri ve astım
  • Kanamalı hastalıklar
  • Hamine olan ve loğusa dönemindeki kadınlar
  • Ağır psikolojik problemli hastalar
  • Kontrol altına alınamayan ve insüline bağımlı şeker hastası
  • İleri düzey kalp ve ciğer hastaları
  • Aktif hepatit hastaları
  • Aktif tüberküloz
  • Obezite hastaları kaplıcaya girmemesi gerekenler arasında yer almaktadır.

Hamileler Kaplıcaya Girebilir Mi?

Hamileler; kaplıca, sauna, sıcak su banyosu gibi alanlara girmesi sakıncalıdır. Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekologlar cemiyetinin de dahil olduğu birçok bilimsel derneklere göre; sauna, hamam, ve sıcak su banyoları hamilelik sırasında kullanımı onaylanmamaktadır. Yüksek sıcaklıktan dolayı bebeğin organ gelişimini etkilemektedir. Özellikle ilk 3 aylık dönemde sakatlık yaratabileceği düşünülmektedir.

Bebekler Kaplıcaya Girebilir Mi?

Bebekler kaplıcaya girmesi sıcaklık yönünden uygun değildir. Bebeklerin termal ısı yapısı yetişkinler kadar gelişmiş olmadığı için sıcak ya da soğuk ortamlara adapte olması daha uzundur. Bu nedenle bebeklerde hipotermi ve hipertermi riski daha fazla yüksektir. Hipertermi beyin için zararlı olduğundan sıcak çarpması riski ortaya çıkmaktadır. Bebeğin derisi yetişkinlere göre daha ince ve nazik olduğundan sıcak su, kılcal damarlarda genişlemeye neden olmaktadır. Ayrıca bebek, kaplıca suyunu fark etmeden içebilir ve içtiği doğal kaynak suyu mineral ve madeni içeriğinden bünyeye ağır gelebilir.

Gebeler Kaplıcaya Girebilir Mi?

Gebeler kaplıca havuzu ve sauna girmemelidir. Sadece sıcak suyun değil ortamın da ısısının yüksek olması nedeniyle vücut ısısında artış olmasıdır. Vücut ısısının 38.9 derece üzerine çıkması, 3 aylık bebeğin zarar görmesine neden olmaktadır.

Kanser Hastaları Kaplıcaya Girebilir Mi?

Kanser hastaları tedavi sürecinde birçok şeye dikkat etmesi gerektiği için doktor ile beraber değerlendirilmelidir. Aşırı yorgunluk, kullanılan ilaçlar, tıbbi yardıma ihtiyaç duyulursa hastaneye uzaklık gibi konular değerlendirilmelidir.

Kanser hastaları tedavi sonrası yorgunluk sık görülen şikayetler arasındadır. Termal su ya da hamam gibi sıcak aktivitelerde bulunmak kişiyi daha fazla yoracaktır. Çok kişinin temas ettiği ortamda bulunmak enfeksiyon riskini artıracaktır. İshal riski artacaktır. Ağrı, halsizlik ya da ameliyat sonrası sıkıntılar gibi fiziksel problemler artma ihtimali bulunmaktadır.

Koah Hastaları Kaplıcaya Girebilir Mi?

Koah hastaları; yoğun sıcaklık ve kapalı basık ortamlarda nefes darlığı sıkıntısı artacağı için kaplıcaya girmeleri tehlikelidir. Koah hastaları için fazla nemli ortamlar risk oluşturmaktadır. Koah hastaları için solunan havanın nem oranı %45 ile 50 arasında olmalıdır. Isı oranı ise yaklaşık 20 ile 25 derece arasında olması gerekmektedir. Kaplıcada; aşırı terleme ve aşırı sıvı kaybı nedeniyle göğüste baskı, ter gözeneklerinin tıkanması gibi problemler oluşmaktadır.

Varis Hastaları Kaplıcaya Girebilir Mi?

Varis hastaları kaplıca ve hamam gibi sıcak su kaynaklarında zaman geçirmesi, bacak ağrısı ve şişlik gibi yakınmaların daha da kötüleşmesine neden olacaktır. Varise göre uygun bir tedavi planı yapıldıktan sonra spa merkezine gidilmesi önerilmektedir. Kaplıca suyunun sıcaklığı 40 hatta 45 dereceye kadar çıktığı için özellikle varisli damarların daha kötü olmasına neden olacaktır. Kaplıca doğal bir kaynak olsa da her hastalığa iyi gelmemektedir, dolayısı ile varis hastaları da kaplıcaya girmemesi gereken kişiler arasındadır.

Emziren Anneler Kaplıcaya Girebilir Mi?

Emziren anneler, kaplıcaya girmesi bebeğin yaşına ve nerede emzirdiğine göre değişmektedir. Yeni doğum yapmış bir kadının kaplıcaya girmesi sağlıksal açıdan sorun oluşturabilir. Ayrıca hamamda, kaplıcada ya da küvetin içinde bebeği emzirmek tehlikelidir. Enfeksiyon nedeniyle idrar yolu enfeksiyonu, sıcak küvet döküntüsü gibi hastalıkların bulaşmasına neden olmaktadır.

Böbrek Hastaları Kaplıcaya Girebilir Mi?

Böbrek hastaları, tek böbrek ya da böbrek nakli olan kişilerin kaplıca kullanımı için engel değildir. Kaplıca tedavisi banyo ve içme kürü olarak kullanıldığında böbreklerdeki nefronları daha fazla çalıştırıp kum ya da taş gibi yapıların oluşma ihtimalini düşürmektedir. Özellikle radyoaktivitesi olan kaplıcalar içme kürü olarak kullanıldığında vücuttaki boşaltım sisteminin çalışmasını artırmaktadır. Böylelikle böbrekte oluşan 5 mm ve altında oluşan taşların ya da kumların idrar yoluna gitmesini kolaylaştırmaktadır. Fakat rahatsızlık fark etmeden sağlığı etkileyecek aktiviteler için doktora mutlaka danışılmalıdır.

Kalp Hastaları Kaplıcaya Gidebilir Mi?

Uzun süre kaplıca, hamam ve sauna gibi sıcak ve nemli ortamlarda kalan ve ardından soğuk şok havuzlara giren kalp hastaları için tehlikeli sonuçlar oluşturabilir. Düzenli sauna ve kaplıcaya giden kişilerde kalp yetersizliğinde klinik düzelme ve damar sertliği riski azalma olduğuna yönelik araştırmalar olsa da kaplıca, hamam ve sauna da gerçekleşen ölümler genellikle kalp kaynaklıdır. Bu tür aktiviteler sık sık uygulandığında risk ikiye katlanmaktadır.

Astım Hastaları Kaplıcaya Gidebilir Mi?

Genel olarak astım hastalarının kaplıcaya gitmesinde sakınca yoktur. Fakat kaplıca ortamındaki sıcak ve buharlı hava astımlı kişileri rahatsız edebilir ve duyarlı kişilerde de aşırı nem ortamında çoğalan küfler nedeniyle astım belirtileri artabilir. Astım rahatsızlığı olan kişiler kaplıcaya gitmeden önce doktora danışmaları önerilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir