Termal, Türk Dil Kurumu sözlük anlamına göre sıcak kaplıca suyu anlamına gelmektedir. Kaplıca sularının sunduğu birçok faydadan yararlanılmak için kurulan tesisler ve oteller bulunmaktadır. Halk arasında yaşanılan bazı hastalıklara ve rahatsızlıklara şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Ülkemizde birçok termal otel, termal su ile hizmet vermektedir.
Termal Su Nedir? Ne İşe Yarar?
Termal su, yerin altından gelen sıcak ve mineralli sudur. Sıcak olması nedeni ile daha yüksek mineralin suda kolaylıkla çözünmesini sağlar. Bu nedenle mineral bakımından oldukça zengindir. Özellikle cilt ve genel sağlık için önem taşıyan birçok mineral bulunmaktadır.
Her bölgenin çeşitliliği ve doğal değişimi nedeniyle mineral oranı farklılık göstermektedir. Termal su cildin en çok ihtiyacı olan nemi sağlamaktadır. Sıcak suyun içinde çözünen mineraller sayesinde cildin nem oranını korumakta ve cilde nem kazandırmaktadır. Termal su cilde temas ettiği anda cildin tazeliğini ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Termal Suyunun Faydaları Nelerdir?
- Astım, alerjik üst solunum yolu rahatsızlıkları, nefes darlığı, bronşit gibi hastalıklara iyi gelmektedir.
- Egzama, sedef ve akne gibi ciltte oluşan rahatsızlıklara karşı iyi gelmektedir.
- Bel fıtığı, kireçkenme ve romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir.
- İltihap, kısırlık ve kadın doğum hastalıklarının tedavisinde fayda sağlamaktadır.
- Prostat, idrar yolları rahatsızlığı ve böbrek taşı problemlerine iyi gelmektedir.
- Obezite, karaciğer yetmezliği ve mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
- Cildin ve saçların kaybettiği minerallerin yeniden kazanılmasını sağlar.
- Gevşeme, rahatlama ve dinlenme için birebir.
- Kasılmaları ve kas spazmlarını en aza indirir.
Termal suyun faydalarından faydalanmak için termal otellerde bulunan uzman doktorların hazırlamış olduğu kürleri uygulamanız gerekmektedir. 10 – 15 günlük kür ile tedavi sonrasında daha iyi olabilirsiniz.

Termal Otel Nedir?
Termal otel, çevresi doğal maden suyu ile kaplı ve belli bir sıcaklık derecesine sahip suların bulunduğu alanlara kurulan tesise denmektedir. Termal otellerin çok tutulmasının bir nedeni ise verilen hizmettir. Otellerde tedavi ve tatil olarak banyo kürü ya da içme suyu kürü yapılmaktadır. Sıcak termal suyunda yapılan banyolar günlük olacağı gibi iki ya da üç haftalık tedavi dönemleri de uygulanmaktadır.
Genellikle bu tür işletmelerde yapılan işlemler doktor kontrolünde fizik tedavi uzmanlarının uyguladığı program çerçevesinde gerçekleşmektedir. Kaplıca suyunun amacı; vücut direncini virüslere karşı arttırmak, ağrı ve sızıyı minimum seviyeye indirmek, hastalığın başlangıç evresindeki durumları en aza indirmek ve kalıcı hasarların oluşmasını önlemektir.
Termal Otel Ne İşe Yarar?
Yer altında bulunan element ve mineral bakımından zengin olan suların yeryüzüne çıktığı kısımlara kurulan termal tesisler, kaplıca sularından faydalanılması için kurulmaktadır. Doktorlar romatizma gibi hastalıkların bu tür tesislerde iyi geldiğini söylemektedir.
Termal otellerde çeşitli hastalıklara tedavi amaçlı faydalanıldığı olsa da herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerde tesise gelip tatil yapabilir. Bu tür otellerde kaliteli vakit geçirilmesini sağlayacak, hayatın stresini ve yorgunluğunun atılmasını sağlayacak birçok aktivite bulunmaktadır.
Kaplıca havuzu, tuz odası, kür banyosu ve kür içeceği gibi birçok tedavi ve rahatlama aktiviteleri bulunmaktadır. Ayrıca birçok yerde yapılan sağlık çalışmalarında doktor ve fizik tedavi uzmanları da bulunmaktadır.

Termal Otelin Özellikleri
- Tuz Odaları: Astım, nefes darlığı, göğüs sıkışması, bronş tüpü iltihabı ve kronik inflamasyon gibi rahatsızlıkları olan kişiler için kullanılmaktadır.
- Buhar Odaları: Buhar odası sayesinde vücut toksinlerinden arınmak mümkündür. Cildin gözenekleri açılır ve milyonlarca ter bezesi salgılamaya başlar, vücut ürettiği metabolik maddeleri dışarı atar.
- Hidro Terapi Odaları: Hidro terapi ya da su terapisi, ağrıyı hafifletmek ve fiziksel rahatlığı yakalamak için suyun (soğuk, sıcak buz ya da buhar şeklinde) kullanılmasıdır.
- Aile Banyoları: Kişinin ailesi ile rahat edebileceği, birçok konforun tasarlandığı termal banyodur.
Termal Turizm Nedir?
Termal turizm; termomineral su banyosu, çamur banyosu, içme, soluma gibi aktivitelerin yanında iklim kürü, egzersiz, fizik tedavi, diyet, psikoterapi, rehabilitasyon ve benzeri tedavi türlerinin de karışımı ile oluşan iyileştirmenin dışında termal sularda eğlence ve rekreasyon ile oluşan turizm şeklidir.
Termal turizm, geriatri turizmi ve medikal turizm ile beraber sağlık turizminin alt dalları arasında yer alır. Termal turizm Türkiye’de çok geliştiği gibi birçok şehirde de bulunmaktadır. Ankara, Bursa, İstanbul, Afyonkarahisar, Sakarya, Denizli, Diyarbakır ve Yalova gibi birçok şehirde bulunmaktadır.
Kaplıcalarda En Az Kaç Gün Kalınmalı?
Doktorların tavsiye ettiği kaplıca tedavisi 21 gün boyunca sürmektedir. Bu nedenle en az 20 gün tedavi için kalmanız gerekmektedir. Eğer, bireysel olarak keyfi gittiyseniz bütçenizin yettiği kadarıyla kaplıcalarda kalabililirsiniz.