Yurdumuzun her bir köşesinde bulunan termal havuzlar, şifa kaynağı olmakla birlikte birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bilimsel olarak da kanıtlanan termal havuz faydaları, bu yazımızda detayları ele alınmıştır.
- Romatizmaya faydalıdır.
- Cilt rahatsızlığına iyi gelir.
- Karaciğer hastalığı tedavisinde yardımcıdır.
- İdrar yolu enfeksiyonunda etkilidir.
- Kas rahatsızlığına çözüm sağlar.
- İnsülini dengede tutar.
- Kilo vermede etkilidir.
- Kalp ve damar hastalığına karşı alternatif tedavi sunar.
- Kan basıncını düzenler.
- Kadın hastalıklarına iyi gelir.
- Ruh sağlığına yardımcı etkendir.
1. Romatizmaya Faydalıdır
Romatizma insan hareketlerini kısıtlayan, devamlı ağrıların tekrarlandığı bir hastalıktır. Özellikle iltihaplı romatizması olan kişilerin, termal havuz tedavisinden faydalanması gerekmektedir. Tüm hastalıklar için de geçerli olsa öncelikle doktora danışılmalıdır. Kaplıcalarda romatizmanın daha iyiye gitmesi termal havuzun faydaları arasındadır.
2. Cilt Rahatsızlığına İyi Gelir
İdeal vücut sıcaklığındaki termal suların pek çok cilt hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Sivilce ve egzama gibi sıkıntıların tedavisinde sıklıkla termal havuz kürleri kullanılmaktadır. Ortalama 40 derece sıcaklıktaki termal sularda minerallerin etkisi ile ortaya çıkan değişimler, cildin daha diri ve sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır.
3. Karaciğer Hastalığı Tedavisinde Yardımcıdır
Sarılık, hepatit ve safra kesesi taşı gibi hastalıkların iyileşmesinde termal havuzun yararları çok yüksektir. Bunun yanında siroz başlangıcı içinde termal havuz suları ile uygulanan tedavilerden yararlanılmaktadır.
4. İdrar yolu Enfeksiyonunda Etkilidir
Termal havuzda olan su, idrar yolu enfeksiyonu hastalığı tedavisi içinde kullanılan doğal kaynak suyudur. İdrar içeriğinde bulunan albümin oranını azaltan termal sular, kanda toplanan toksik maddelerin dışarı atılmasını sağlamaktadır. Ayrıca böbrek taşı tedavisinde de etkilidir. İdrar yolu, böbrek taşı düşürmesinde yardımcı olması Termal havuz faydaları arasında yer almaktadır.

5. Kas Rahatsızlığına Çözüm Sağlar
Kas hastalığı ya da kireçlenme tedavisinde termal uygulamalardan yararlanılmaktadır. Ayrıca termal havuz suları, kireçlenme için etkili tedavi sağlarken, miyaji ve siyatik gibi hastalıklar için de destekleyici alternatif tedavi yöntemi sunmaktadır. Böylelikle oluşan kas problemlerini çözmektedir.
6. İnsülini Dengede Tutar
Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan banyo ve içme kürleri, kandaki insülin oranını dengelemektedir. Bu sayede kana geçen şeker ve şekerin dokuya geçiş oranı düzenlenip kişinin yaşam kalitesini yükseltecektir.
7. Kilo Vermede Etkilidir
Termal havız tedavi işlemi sırasında sunulan acı su olarak bilinen uygulamada suyun içinde yer alan sülfat sayesinde kişilerin yağ yakma hızını yükseltecektir. Bunun dışında dolaşım sistemini hızlandıran termal su uygulamaları ile vücuttaki ödemin atılmasını sağlayacaktır.
8. Kalp ve Damar hastalığına Karşı Alternatif Tedavi Sunar
Termal havuzlar, kan basınç etkisini düzenleme özelliğine sahiptir. Özellikle tansiyon ve kalp hastaları için uygun tedavi yöntemleri sunmaktadır. Hastaların kaliteli ve sağlıklı tedavi almaları için mutlaka hekimlere danışılması gerekmektedir.
9. Kan Basıncını Düzenler
Termal havuz kullanımında kan basıncını düzenleyerek tansiyon rahatsızlığı açısından faydalı olmaktadır. Termal havuzlardaki sıcak suda vakit geçirmek, kan damarlarının genişlemesine ve vücuttaki kan dolaşımının daha etkili olmasına neden olmaktadır.
10. Kadın Hastalıklarına İyi Gelir
Termal havuz kullanımı, farklı özellikleriyle bazı kadın hastalıklarına iyi sonuçlar vermektedir. Özellikle termal havuz kullanımıyla bedende dinlendirici ve sakinleştirici etkisi oluşturmaktadır. Bu etki birçok kadın hastalığı tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir. Rahatlatıcı etki direkt olarak çözüm sağlamasa da semptomatik seviyede iyileşme ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca adet dönemindeki kadınların sancılarını da azaltmaktadır.
11. Ruh Sağlığına Yardımcı Etkendir
Stres ve anksiyet bozukluğu gibi durumlarda faydalı sağlamaktadır. Termal havuz kullanımı sırasında oluşan rahatlama ruh haline de etki edip bir nebze de olsa pozitif yönde etkilemektedir. Ayrıca keyifli, eğlenceli ve stresten uzak olunduğu için depresyona da iyi gelmektedir.
Termal Havuz Ne Demek?

Termal havuz, içerisinde vücuda yararlı minerallerin ve tuzların bulunduğu doğal şifalı sular ile dolu alanlardır. Özellikle ülkemizde çok yaygın biçimde bulunana termal sular, çevresine inşa edilmiş otel, tesislerle yöre halkına ve gelen yerli, yabancı turistlere hizmet vermektedir. Termal tesislerin bu kadar yaygın olmasının nedeni tatil yaparken tedavi edici şifalı sulardan yararlanılmasıdır. Fizik tedavi, iklim kürü ve psikoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Termal sular ile birçok hastalığın tedavisi desteklenmektedir.
Termal Havuzlarda Ne Kadar Kalınmalı?
Termal havuzların içinde en fazla 30 dakika kalınmalıdır. Havuza girmeden ve çıktıktan sonra mutlaka sıvı alınmalıdır. Ayrıca havuzdan çıktıktan sonra bir süre vücut dinlendirilmelidir. Termal havuz faydaları, 30 dakikadan sonra zarara dönüşmekte ve “zehir dozdadır” sözünü doğrular bir nitelik kazanmaktadır.
Termal Su Faydalı Mı?
Termal su birçok hastalığın tedavisinde etkin rol oynamaktadır. Solunum yolu rahatsızlıkları, cilt hastalıkları, romatizma, felç, kas ve eklem rahatsızlığı gibi birçok hastalığa iyi gelmektedir. Fakat hastalık için termal havuzlara gidiliyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır.
Termal Havuzda Yüzülür Mü?
Termal havuzda yüzmek sıcaklığa göre değişmektedir. Su 28 ile 32 derece arasındaysa yüzme ve egzersiz için uygundur. Suyun sıcaklığı 36 ya da 40 derece üstündeyse yüzmek için uygun değildir. Yüksek derecedeki sularda yüzüldüğünde nefes darlığı ve yanık gibi yan etkiler oluşmaktadır. Suyun sıcaklığı yüksekse yüzmek yerine dik ya da oturur pozisyonda durmak daha sağlıklı olacaktır.
Termal Havuz Kilo Verdirir Mi?
Termal havuz dolaşım sistemini hızlandırdığı için vücuttaki ödemler kolaylıkla atılacaktır. Ayrıca suyun içindeki sülfat ile yağ yakımı daha hızlı olacaktır.
Termal Suda Mikrop Olur Mu?
Termal suyu kullanan kişiler havuza girmeden önce duş alsalar dahi suya çok sayıda canlı bakteri bırakırlar. Özellikle Legionella, E.coli, S.aureus, Salmonella, Aeromonas, Proteus, Streptokoklar ve Fekal gibi canlılar termal sularda rastlanabilecek bakterilerdir. Termal su da mikroplardan korunmak için kişinin kendi odası bulunuyorsa suyu mutlaka yenilemelidir. Eğer herkesin kullandığı suya girilecekse havuza girmeden önce ve girdikten sonra mutlaka duş alınmalıdır. Ayrıca dinlenme aşamasına geçmeden önce kıyafet değiştirilmelidir.
Termal Suya Kafa Sokulur Mu?
Termal suya kafa sokulursa nadiren de olsa burun yolunda amipler girerek sinirler aracılığıyla beyine kadar ulaşabiliyor. Eğer kişi suya balıklama atlarsa su buruna daha büyük basınç uyguladığı için amiplerin yayılması daha kolay oluyor. Amiple bulaşan hastalığın meydana gelmesi için burundan girmesi yeterlidir. Kaplıca suyu eğer klorlanmazsa amip uzun süre suda yaşayabiliyor.
Termal Su Kaç Yaş Sınırı?
Termal suyun yaş sınırı 12 dir. 12 yaşından küçük çocuklar sağlık açısından termal havuzlara alınmamaktadır. Kaplıca sularında klor ve benzeri dezenfeksiyon kimyasallar kullanılmaktadır. Özellikle bebekler kesinlikle ortak kullanımda ki kaplıca havuzlarına girmemelidir. Suyun sıcaklığına göre değişiklik gösterse de termal havuzda ortalama 30 dakikadan fazla zaman geçirilmemelidir. Termal havuz faydaları, daha çok yetişkinler içindir.
Termal havuz Kaç Derece?
Termal havuzlar ortalama 40 ile 44 derece arasında değişmektedir. Kaplıca suyunun sıcaklığı 80 ya da 90 derece olması o suyun kaliteli olduğunu göstermemektedir. Ayrıca bu derece de yüksek sıcaklığa sahip suya girilmemelidir.