Sauna beden ve zihin sağlığına etkili olan, sağlıklı yaşam için gerekli bir aktivitedir. Isı düzeyi sayesinde terleme yoluyla vücudun gevşemesine yardımcı olur. Hem bedenen hem de ruhen son derece yararlıdır. Saunanın faydaları sıralanacak olursa;
1. Cildin Temizlenmesini Sağlar
Deri gözeneklerin açılmasını sağladığı için hücrelerin yenilenmesi üzerinde de oldukça etkilidir. Cilt üzerindeki diğer etkisi de kılcal damarlar üzerinderindeki kan dolaşımını artırmasıdır. Kan dolaşım miktarı arttığı için deri daha canlı ve sağlıklı gözükür. Ayrıca dokuları güçlendirdiği için kırışık oluşumuna engeller.
2. Kasların Güçlenmesinde Etkilidir
Saunanın yüksek ısısı sayesinde yağ yakımında katkıda bulunduğu için kasların yoğunluğu ortaya çıkar. Kan akışı hızı artar ve vücut yeni görüntüye kavuşur. Böylelikle kaslarda yer alan yağ oranı dengelendiği için vücut daha estetik bir görünüme kavuşur.
3. Kalp Sağlığına Faydalıdır
Saunada sıcaklık oranı yükseldikçe kalp atış hızı da doğrudan artmaktadır. Kişinin herhangi bir kalp rahatsızlığı yoksa düzenli olarak yapılan sauna seansları sayesinde kalp sağlığını korunur.
4. Kalori Yakılmasına Yardım Eder
Sauna en büyük etkilerinden biri de zayıflama üzerinedir. Isı artıkça kalp atış miktarı da artığı için kan dolaşım sistemi, metabolizma daha hızlı çalışacaktır. Saunanın faydaları arasında kilo vermek de, mutlaka saymamız gereken maddeler arasındadır.
5.Vücut Direncini Yükseltir
Buhar ile yapılan sauna; nezle, grip ya da bronşit gibi bağışıklık sistemini baz alan hastalıklara karşı koruma altına alır. Odanın içindeki yüksek ısı, kan hücre sayısının artmasını hedeflerken diğer yandan da bakteriyel varlıklar ile savaşır. Böylelikle hastalıklara yakalanma riski minimum düzeye iner.
6.Vücuttaki Toksinleri Temizler
Düzenli ve dengeli olarak uygulanan ısı, vücudun ter atmasına ve kanın içindeki ısının deri yüzeyine çıkmasına yardımcı olur. Vücudun içinde bulunan toksinlerin deri ve ciltten dışarı atılmasını sağlayarak derinlemesine temizlik yapar.
7. Uyku Düzeninin Oluşmasına Yardımcı Olur
Kesintisiz ve sağlıklı uyku için sauna gidilmesi mutlaka fayda sağlayacaktır. Vücuda rahatlatıcı etki sunması, gece boyunca kesintisiz ve kaliteli uyku süreci geçirmesini sağlayacaktır.
8. Stresi Minimum Düzeye İndirir
Tıbbı araştırmalara göre saunanın stresi azaltma ve baskılama üzerinde etkileyici bir işlevi olduğu belirtildi. Sauna esnasında kaslarda ve sinirlerde gevşeme sağlandığı için stresin doğrudan azaldığı görülür.
Sauna Ne İşe Yarar?

Sauna yüksek ısısı sayesinde kasların gevşemesi ve dinlenmesini sağlar. Özellikle spor faaliyetlerinden sonra kullanıldığında ciddi yararlar görülür. En önemli faydalarından biri de kan akışını düzenlemesidir. Kuzey ülkelerinde saunadan sonra soğuk su ile duş alınır ya da oldukça soğuk olan bir su birikintisine girilir. Bu sayede önce hızlanan kalp ritmi aniden yavaşlatılarak şok etkisi sağlanır. Şok etkisi sayesinde cilt daha diri ve genç görünür. Kısaca modern stresin etkilerinden kurtulmak için ideal yöntemdir.
Sauna Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
- Kalp ve kan dolaşımını hızlandırır.
- Eklem ağrıları minimum düzeye indirir.
- Strese yönelik hastalıkları uzak tutar.
- Vücutta oluşan ağrıları hafifletir.
- Egzersiz sonrası iyileşmeye yardımcı olur.
- Gribal enfeksiyonların geçmesini zorlaştırır.
- Kardiyovasküler hastalıkların oluşumunu belli oranda engeller.
- Sedef hastalığına iyi geldiği iddia edilir.
- Baş ağrısı bozukluğuna yine iyi geldiği iddia edilir.
Not: Sedef ve baş ağrısı bozuklukları için daha fazla araştırmaya ihtiyaç bulunmaktadır. Yine de saunaların yardımcı olabileceğine dair bazı bulgular mevcuttur.
Sauna Çeşitleri Nelerdir?
- Kuru sauna
- Modern sauna
- Fin / İsveç sauna
- Rus buhar saunası
- Bitkisel sauna
- Fıçı sauna
- Ev saunası
Kuru Sauna
Kuru saunalarda nem bulunmaz. Bu yöntem gerçek sauna kullanma yöntemidir. Terlendiği zaman havada nem olmadığı için ter, vücudu terk edip serinleme hissi yaratır.
Modern Sauna
Modern saunalarda infrared teknolojisi kullanılmaktadır. Modern saunalar 2 çeşittir;
- Infrared Lambalı Sauna: Akkor hale gelmiş infrared ısıtma lambaları kullanılmaktadır. Bu lambalar infrared ışınları gönderip vücudun terlemesini sağlar.
- Uzak Infrared Sauna: İçlerinde bulunan seramik ya da metalik elementler sayesinde infrared ışınlar gönderip odayı ısıtır. Bu sauna tipi genelde selülüt problemi olan kişilere önerilir.
Fin/ İsveç Sauna
Fin ve İsveç, kuru tip saunalar arasında yer alır. Aşırı sıcak, kuru ve nefes alması zor saunalardır. Bu saunaların 1 haftadan fazla kullanılması tavsiye edilmez
Rus Buhar Saunası
Rus buhar saunaları, buhar odaları ile hemen hemen aynıdır. Ayrıldıkları yer ise sıcaklığın çok fazla olması ve nemin az olmasıdır. Bu tür saunalar kullanıldıktan sonra serinlemek için havuz girilir ya da vücut kar ile ovulur.
Bitkisel Sauna
Nemli saunalar da bazı aromalar kullanılır. Sauna ortamına aroma katılır ve aroma terapilerinde kullanılır.
Fıçı Sauna
Fıçı sauna da sadece boynun alt kısmı ısıtılır. Genellikle sıcaklık 60 ile 80 derece arasındadır. Seanslar ortalama 10 ile 20 dakika arasındadır.
Ev Saunası
Ev içine kurulabilen küçük saunalardır. Bunar fıçı saunalarına benzemektedir. Arasındaki fark ise evlerin için kurulabiliyor olmasıdır.
Sauna Ödem Atar Mı?
Saunanın faydaları arasında bir başkası da, çok sıcak bir ortam olduğu için vücudun yüksek hızda terlemesini sağlar. Hızla terleyen vücut, bedende oluşan ödem ve toksinleri dışarı atar.
Sauna Nefes Açar Mı?
Sinüslerin açılmasını sağladığı için daha derin ve kolay nefes alınmasını sağlar. Bunun için Rus buhar odası önerilir.
Sauna Gözenekleri Açar Mı?
Saunada ki sıcaklık, buhar ve nemin etkisi ile cildin tüm gözenekleri açılır. Deri daha parlak, sağlıklı ve canlı bir görünüme kavuşur.
Sauna Ciltte Leke Yapar Mı?
Deride oluşan siyah lekeler olarak bilinen melasma hastalığı olan kişilerin sauna tercih etmemesi gerekir. Buhar ve saunalardaki yüksek sıcaklık, hastalık sonucu oluşan cilt rengi değişimini daha da belirginleştirir.