Saunada kalma süresi 5 ile 15 dakika arasındadır. 5 dakikadan az kalmak bir şey ifade etmeyeceği gibi 15 dakikadan fazla kalmak da sağlık açısından zararlı olacaktır. Ortalama 15 dakikalık periyotlarla sauna iki kez kullanılmalıdır. Örneğin 15 dakika kalınır, daha sonra dışarı çıkıp duşa ya da havuza girilmelidir. Böylelikle vücut serinletilir. Biraz uzanıp vücut ısısı düştükten sonra tekrar saunaya girilmelidir.
Saunada Fazla Kalınırsa Ne Olur?
- Saunada gereğinden fazla kalındığında hidrasyon dengesi bozulmaktadır.
- Uzun süreli terleme sonucu vücuttan yüksek miktarda su gidecek ve dehidrasyona yol açacaktır.
- Vücuttan atılan fazla su ile birlikte yararlı vitaminler ve minerallerin de kaybına neden olacaktır.
- Su kaybından dolayı beyin kanaması ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarının oluşma ihtimali artacaktır.
- Tansiyon hastası olan kişiler uzun süre sauna da kaldığında tansiyon yükselecektir.
- Ani su kaybından dolayı kişilerde baygınlık görülecektir.
- Saunada fazla kalınırsa vücuttan yüksek miktarda tuzların atılmasına neden olacak ve kişide tansiyon düşmesi görülecektir.
Sauna Nasıl Kullanılır?
- Başlangıç;
Sauna kullanımı sırasında deri gözeneklerinin açılması ve temizlenmesi için önceden duş alınmalıdır. Daha fazla faydalanabilmek için duştan sonra vücut iyice kurulanmalıdır.
- Vücudu ısıtma ve ter atma;
Saunaya yeni başlayanlar için tavsiye edilen pozisyon oturma şeklidir. Saunadaki ısının tüm vücuda eşit miktarda yayılması için yatar pozisyonda durulmalıdır. Sıcaklık değeri 75 ile 85 derece arasında olmalıdır. Saunada ortalama en fazla 10 ile 15 dakika kalınmalıdır. Tek kullanım içinde uzun süre sabit kalınmamalı ve önce alt basamaklarda oturup vücut ortama uyum sağlamalıdır. Daha sonradan kademe yükselterek en iyi terleme sağlanmalıdır.
- Vücudun soğutulma evresi;
Saunadan çıkan kişinin rahat bir şekilde uzanıp en az 10 dakika dinlenmelidir. Vücudun kaybettiği sıvı dengesini yeniden toplaması için su, meyve suyu ya da asitsiz içecekler tüketilmelidir. Sauna seansları kullanım sıklığına göre ayarlanmalıdır. Her gün kullanan kişiler 1 ile 2 seans, haftada 3 kez kullanan kişiler 4 ile 5 seans, haftada 1 kez kullananlar ise 3 seans uygulanmalıdır.
Sauna Kaç Dakikada Isınır?
Saunanın büyüklüğüne göre değişiklik gösterse de 30 ile 45 dakika ısınmaktadır. Ortalama 45 dakika geçtikten sonra sıcaklık 70 ile 90 derece arasına gelecektir. Sauna artık kullanıma hazırdır.
Saunada En Fazla Kaç Dakika?
Saunada en fazla 5 ile 15 dakika arasında kalınmalıdır. Tek kullanım süresi 15 dakikayı aşarsa ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır. Tam verim alabilmek için periyotlar halinde kullanılması önerilmektedir. Örneğin ortalama 15 dakika kullanıldıktan sonra çıkılmalı ve vücudun soğuması için duşa ya da havuza girilmelidir. Bu süreç içinde 10 dakika dinlenilmesi önerilmektedir. Daha sonra tekrar 15 dakika saunaya girilmelidir. Sıvı kaybına karşı mutlaka gazsız içecek ya da su tüketilmelidir.
Sauna Sıcaklığı Ne Kadar Olmalı?
Saunanın sıcaklık değeri ortalama 40 ile 90 derece arasındadır. Sıcaklık, tavan yüksekliğinde 100 dereceye kadar çıkmaktadır. Odadaki merdivenlerde ne kadar yukarı çıkılırsa sıcaklık o kadar artacaktır. Yeni başlayan kişilerin ilk sıralarda oturulması önerilmektedir. Zaman geçtikçe, sıcaklığa alışıldıkça yüksek sıralara oturulması önerilmektedir.
Buhar Odası Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?
Buhar odasının sıcaklık değeri 45 ile 65 derece arasında olmalıdır. Buhar odasının nem yoğunluğu %100’e yakın olduğu için üst solunum hastalıklarının tedavisinde yardımcı olmaktadır.
Saunadan Sonra Ne yapılmalı?
Saunadan sonra Sıcak su ile sabunlanılmalı daha sonra soğuk su ile (Cilt gözenekleri kapatmak için) duş alınmalıdır. Vücut tamamen soğuduktan sonra kurulanmalı ve kıyafetler giyilmelidir. Saunada kalma süresi kadar, saunadan sonra dinleneceğiniz süre de önmelidir. Saunadan çıkınca, yaklaşık 20 dakika dinlenilmelidir.