Havza Kaplıcaları faydaları; romatizmal hastalıkların tedavisi, ortopedik ve nörolojik rahatsızlıkların rehabilitasyonunda görülür. Sağlık Bakanlığı’nın tespitine göre arsenik, çelik, silis, sodyum, sülfat ve kısmen kalsiyum bikarbonatlı termal su olup, radyoaktif özelliğine sahiptir.
- Romatizmal hastalıklara karşı etkilidir.
Kronik romatizma türleri, hastanın hareket kısıtlığı ve ağrıya neden olur. Termal su tedavisi sayesinde hasanın hem ağrıları hafifler hem de eklem bölgeleri açılır. Bu sayede kişinin yaşam kalitesi yükselir ve sağlığına geri kavuşur.
- Ortopedik hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Ortopedik ya da iskelet sistemine yönelik ameliyatlar sonrasında oluşan eklem bölgesi tutukluklar, kazadan ve ameliyattan kalan sekeller, eklem donmaları, adele sertliği gibi rahatsızlıkların rehabilitasyonunda termal suyun etkisi önemlidir. Hastalık sonrasında oluşan işlev bozuklukları, beyin ve sinir cerrahisi gibi uzun süre hareket kısıtlığı çeken hastaların tedavilerinde olumlu sonuç verir.
- Nörolojik hastalıkların rehabilitasyonunda kullanılır.
Havza Kaplıcaları termal suyun faydaları arasında beyin felci, celebral palsy ve çocuk felci gibi hastalıkların rehabilitasyonunda olumlu sonuçlar yer alır. Tedavi sürecinin başarıya ulaşması için uzman kişilerin denetimi altında olması gerekir.
- Cilt rahatsızlıkların tedavisinde olumlu sonuçlar verir.
Özellikle hipertermal kaplıcalar; hidrostatik geçişim, deri altı emilimi ve fiziko- kimyasal değişiklikler sayesinde birçok deri hastalığının tedavisini kolaylaştırır. Deri yüzeyindeki direkt etkilerinden en önemlisi yüzeysel kan dolaşım hızını artırmasıdır. Cilt görünümünde canlılık, kırışıklığın azalması ve deri yüzeyinde akne ve sivilce gibi sorunların iyileşmesini sağlar.
- İltihaplanmaları önler.
Sinir boyunca yayılan iltihaplar, sinir ucu iltihapları, tenden iltihap ve eklem zarı iltihabı gibi vücut içinde biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
- Solunum yolu rahatsızlıklara iyi gelir.
Astım, kronik bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, tozlardan ya da çeşitli kimyasallardan kaynaklanan akciğer hastalıkları gibi solunum sistemini etkileyen rahatsızlıkların tedavi sürecini hızlandırır. Sadece termal su işe yaramasa da hekim kontrolü altında kaplıca suyu, tedavi sürecini olumlu yönde etkiler.
- Bel fıtığına iyi gelir.
Bel fıtığı sinir sıkışması ve topuk dikeni rahatsızlıkların tedavisinde önemli katkıları bulunur. Kemiğin sinire olan baskıyı ve ağrıyı azaltır.
- Ruhsal rahatsızlıkların azalmasında etkilidir.
Günlük iş ve yaşam koşuşturmasından oluşan aşırı stres ve yorgunluğun azalmasında yardımcı olur. Kaplıca gergin kasların rahatlamasını ve stresin azalmasını sağlar. Basit psikolojik sorunlar ve stres için etkili olsa da depresyon, şizofreni gibi psikolojik rahatsızlıklarda kullanılmaması önerilir.

Havza Kaplıca Suyunun Özelliği Nedir?
Havza Kaplıca suyu Sağlık Bakanlığı’nın tespitlerine göre; çelik, arsenik, silis, sodyum, sülfat ve kısmen bikarbonatlı termal sudur. Radyoaktif özelliğinin yanı sıra romatizmal hastalıkların tedavisinde, ortopedik ve nörolojik hastalıkların rehabilitasyonunda kullanılır.
Havza Kaplıca Suyunu Kaç Derece?
Havza Kaplıca suyunun sıcaklığı 50 ile 55 derece arasındadır. İnsan vücudunun dayanamayacağı kadar sıcak olduğu için soğutma işlemi yapılır. Soğutma işlemi sonrası hipertermal olarak adlandırılan 40 il 42 derece arasına indirilir. Volkanik kaynaklı hiptetik ve oligometalik bir maden suyudur. Termal suyu; renksiz, kokusuz ve berraktır.
Havza Kaplıca Suyu İçilir Mi?
Havza Kaplıca suyu banyo kürü dışında içme kürü olarak da kullanılır. Havza kaplıcası silisli su grubunda yer aldığı için içime uygundur. Yaşlanmaktan ileri gelen arteriosklerose ve bazı yaşlılık hastalıklarına şifa kaynağıdır.
Havza Kaplıca Suyuna Kimler Giremez?
Havza termal kaplıca otel sularına girmemesi gereken kişiler;
- Aşırı derece varisliler,
- İleri derece kalp ve tansiyon hastaları,
- Sara ve benzeri nöbet geçirenler,
- Ağır psikolojik sorunları olan kişiler,
- Hamile ve loğusa dönemi,
- Obezite,
- Romatizmal hastalıkların alevlenme döneminde olanlar,
- Kanamalı hastalığı olanlar,
- Açık yarası bulunan kişiler,
- Kanser ve tümör hastalıkları,
- Aktif hepatit,
- 39 derece ve üstünde seyreden gribal enfeksiyonlu kişilerin termal su kullanılmaması önerilir.
Havza Kaplıca Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Havza Kaplıca tedavisi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler;
- 70 ve 13 yaş altı kişilerin kullanmamalıdır.
- Kaplıcaya girmeden önce yeterli miktarda sıvı tüketilmelidir.
- Banyo kürü öncesi mutlaka mide ve mesane boşaltılmalıdır.
- Termal suya girmeden 1.5 saat önce hafif besin tüketilmelidir.
- Kaplıca sırasında meyve sebze tüketilmelidir.
- Kaplıca kullanımından sonra kişi iyice kurulanmalı, oda iyice havalandırılmalı ve termal tesislere uygun şekilde oda ısıtılmalıdır.
- 30 ile 60 dakika arasında dinlenilmelidir.
- Gün içi 1 ya da en fazla 2 kez girilmelidir.
- Su içinde egzersiz yapılacaksa sıcaklık 30 ile 35 derece arasında olmalıdır. Yüksek sıcaklıkta egzersiz deride yanıklara neden olabilir.
Havza Kaplıcaları Nerede?
Havza Kaplıcası Samsun’un Havza ilçesinde yer alır. Kaplıca; Samsun havza arası 81 kilometre, Havza merkezine ise 1 kilometre mesafesindedir.
- İstanbul – Havza E80 üzerinden 667,7 kilometredir.
- Ankara – Havza D200 üzerinden 345 kilometredir.
- İzmir – Havza O-5 ve E80 üzerinden 1,026,4 kilometredir.
- Antalya – Havza Kırıkkale- Konya yolu üzerinden 826,2 kilometredir.
- Konya – Havza Kırıkkale- Konya yolu üzerinden 524 kilometredir.
Havza Samsun Merkez Arası Kaç Km?
Samsun Havza arası 81 kilometredir. Arabayla yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Kaplıca’ya gitmek isteyen kişiler, merkezden Havza’ya gitmek zorundadır.
Havza’da Hangi Kaplıcaya Gidilir?
Havza ilçesinde en çok tercih edilen Lokman Hekim Kaplıca tesisidir. Uygun fiyat, aileye özel odalar ve kaliteli hizmet gelenler kişileri memnun ediyor. Hamam ve tesisin diğer bölgeleri de temiz ve Sağlık Bakanlığı’na uygun tasarlanmıştır. 25 adet apart motelden oluşan tesiste 125 yatak kapasitesi mevcuttur.
Samsun Havza’da Kaplıca Var Mı?
Evet, Samsun Havza’da 2000 senedir şifa niyetine kullanılan kaplıcalar vardır. Günümüzde Havza kaplıcaları olarak bilinen bu kaplıcalar, şifa dağıtmaktadır.
Havza’nın Neyi Meşhur?
Tirit, keşkek, haşhaşlı yağlamalar ve haşhaşlı ekmekler meşhurdur. Et yemekleri ve hamur işleri genel olarak meşhurdur.