Ayaş kaplıcaları faydaları arasında birçok hastalık yer alırken, hiçbir rahatsızlığı olmayan kişiler bile yılda bir defa içme kürü yaparak vücuttan zehirli maddelerin atılmasını sağlar. İçme kürü sayesinde zehirli maddelerin vücutta birikmesi ve organların tembelleşmesinin önüne geçilir.
- Kan dolaşımını artırır.
Doğal kaplıcalarda bulunana su, kalsiyum ve bikarbonat dahil çeşitli mineraller içerir. Vücut kaplıca içindeyken mineralleri emer, dolaşımı ve genel oksijen akışını artırır. Artan kan dolaşımı sayesinde bedenin yenilenme süreci hızlanır.
- Ağrıyı azaltır.
Romatoloji alanında yapılan çalışmaya göre sıcak mineral banyolarının, yaygın ağrıya karşı ağrı kesici ve yorgunluğu azaltıcı etkisi olduğu öğrenildi. Su içinde yüzer pozisyonda olmak, eklemlerin daha serbest hareket etmesine izin verir.
- Cildin iyileşmesini sağlar.
Deri gözeneklerinin kapanması, toz ve kir ile birleşince cilt sorunlarının artmasına neden olur. Kaplıca suları yüksek miktarda silika içerir. Silika pürüzlü, kuru ciltleri yumuşatıp deri gözeneklerin açılmasını ve minerallerin girmesini sağlar.
- Metabolizmayı hızlandırır.
Ayaş kaplıcalarında vakit geçirmek, sindirim iyileştirir ve endokrin bezlerinin fonksiyonlarını düzenler. Normalleşen fonksiyonlar sayesinde bağırsak sistemine ve karaciğere salgılanan hormonları uyarıp metabolizmayı hızlandırır. Metabolizmanın hızlanması kilo kaybını destekler.
- Romatizmaya iyi gelir.
Kronik romatizmal hastalıklar hareket kısıtlığına ve ağrıya yol açar. Kaplıca suyunun yüksek mineral içermesi ve ağrı kesici özelliği olması sayesinde tedavi için sıklıkla kullanılır. Kaplıca tedavisi sonrasında gözle görülür derecede yaşam kalitesinin yükseldiği görülür.
- Böbrek hastalığı tedavisinde kullanılır.
Kum ve böbrek taşı düşürülmesine sıklıkla kullanılan tedavi yöntemlerindendir. Özellikle içme kürleri pek çok böbrek rahatsızlığına iyi gelir. Kum ya da böbrek taşı düşürüldüğünde termal su tedavisine devam etmek yeni oluşumları engeller.
Ayaş Kaplıca Suyunun Özelliği Nedir?
Ayaş kaplıca suyunun özelliği berrak bir görünüme sahip olması ve içinde; demir, sodyum alüminyum ve magnezyum gibi mineraller bol miktarda bulunmasıdır. Suyun PH derecesi 8, 9042,3m mg/lt mineralizasyon oranına sahiptir. Suyun sıcaklığı 30 ile 51 derece arasında değişiklik gösterir. Banyo ve havuz kullanımı dışında içme kürü olarak da kullanılmaktadır. Senede bir kez kullanıldığında vücutta oluşan zehirli toksinlerin uzaklaştırmasını sağlar.
Keşfedin: Kızılcahamam Kaplıcaları
Ayaş Kaplıca Suyu Kaç Derece?
Ayaş İçmeleri kaplıcası suyunun sıcaklığı 51 derece, mineralizasyon miktarı 9404 mg/lt, radtoaktivitesi 38 i/Avp’dir. Ayaş Karakaya kaplıcasının sıcaklığı 31 derece, kaynak akım değeri, 4.8 lt/sn, radyoaktivitesi 22 ş/Avp olarak ölçülmüştür. Kimyasal bileşimi; sodyumlu, bikarbonatlı, kalsiyumlu ve karbondioksitli bir termal sudur.
Ayaş Kaplıca Suyu İçilir Mi?
Ayaş kaplıca suyu içilir. Ayaş termal su içildiğinde vücutta oluşan zehirli madde birikimini dışarı atar. Biriken zehirli maddeler; idrar, dışkı, ter ve safra gibi yollardan dışarı atılır. Boşaltım organlarının da aktif ve düzenli çalışmasını sağlar.
Ayaş Kaplıca Suyuna Kimler Giremez?
- Kalp krizi, yakın zamanda kalp anjini-spamı geçiren kişiler ya da kalp operasyonu geçirenler,
- Koroner arter hastaları,
- Akut tromboflebit,
- Sara, epilepsi ve benzeri hastalığı olanlar,
- Aşırı düşük ya da aşırı yüksek tansiyonlu kişiler,
- Derin anemi, ve genel durum bozukluğu olanlar,
- Aşırı varisli kişiler,
- Ateşli hastalık ve gribal enfeksiyonlular,
- Kanamalı hastalıklara tutulanlar,
- Açık yarası bulunanlar,
- Ameliyat geçirmiş ve yarası henüz kapanmamış kişiler,
- Tümör ve kanserliler,
- Ağır psikolojik problemleri olan kişiler,
- Astım hastaları,
- Kontrol altına alınamamış insüline bağımlı şeker hastaları,
- Hamile ve loğusa dönemi,
- Adet dönemi,
- Aşırı şişman kişiler,
- Romatizmanın alevlenme dönemleri,
- Kalp, böbrek ve karaciğer gibi organ yetmezliği olan kişilerin girmesi önerilmez.
Ayaş Kaplıcaları Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?
- Çok az ya da çok tok olunmamalı, Hafif yemek 1 ile 2 saat sonra kaplıcaya girilmelidir.
- Kaplıcaya girmeden önce bol miktarda su tüketildiğinden emin olunmalıdır.
- Banyo kürü ya da havuz esnasında meyve tüketilmelidir.
- Tıbbi destek gerektiğinde sağlık kurumuna yakın olmalıdır.
- Banyoda 15 ile 20 dakika kalınmalıdır.
- Günde tek ya da iki kez banyo kullanılmalıdır.
- Termal havuz içinde fazla hareket edilmemelidir.
- Kaplıcadan çıktıktan sonra iyice kurulanmalı ve termal konfor koşullarına uygun ısıtılmış (24 ile 25 derece) odada yarım saat dinlenilmelidir.
Ayaş Kaplıcaları Nerede?
Ayaş kaplıcaları, Ankara’nın Ayaş ilçe sınırları içinde yer alır. Ankara il merkezine yaklaşık 83 kilometre uzaklığında bulunur. Ayaş ilçe merkezine ise 23 kilometre uzaklığındadır.
- İstanbul – Ayaş Kuzey Marmara Otoyolu/ O-7 ve Anadolu Otoyolu/ O-4 üzerinden 419,8 kilometredir.
- Sakarya – Ayaş Anadolu Otoyolu/ O-4 üzerinden 283,5 kilometredir.
- İzmir – Ayaş D300/ E96 üzerinden 573,5 kilometredir.
- Düzce – Ayaş Anadolu Otoyolu/ O-4 üzerinden 212,2 kilometredir.