Ağrı’nın Diyadin ilçesinde bulunan Diyadin kaplıcaları; sülfür, kalsiyum, karbondioksit, magnezyum, kükürt, bikarbonat, demir ve radyoaktivite değerleri yüksek olan doğal su kaynağıdır. Romatizma ve cilt-deri hastalıklarına iyi gelir. Kaplıca suyundan meydana gelen kalker tüfleri ve travertenler bulunur. Diyadin termal suyun faydalarını maddeleyecek olursak;
- Cilt ve deri hastalığına iyi gelir.
Termal suyun içinde bulunan potasyum ve silisyum sayesinde kuru ya da pürüzlü ciltlerin yumuşamasını sağlar. Yüksek miktarda bulunan kükürt, egzama ve sedef hastalığı gibi birçok cilt rahatsızlığına karşı etkilidir.
- Stres ve kaygıyı azaltır.
Diyadin kaplıcasının diğer özelliği de kişide oluşan stres, kaygı ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların azalmasında yardımcı olur. Kaplıca suyunun dinlendirici ve stres azaltıcı etkisi bulunsa da ciddi mental hastalığı olan kişiler kullanmadan önce hekime danışması gerekir.
- Böbrek hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
Böbrek taşı ve kumun düşürülmesinde etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Acı su olarak da bilinen ve içeriğinde sülfat olan termal sular birçok böbrek hastalığına iyi gelir. Böbrek taşı ya kumu düşürdükten sonra termal sularda uygulanan tedavilere devam etmek yeni oluşumları engeller.
- Kadın Hastalıklarında etkilidir.
Hem iç hem de dış organlarda meydana gelen akıntılara iyi geldiği gibi regl döngüsünü de düzene sokar. Regl döneminde, hemen öncesi ve sonrasında termal sudan faydalanılması önerilmez. Hamilelerin ve ciddi boyutta kadın hastalıklarına sahip olan kişilerin hekim tavsiyesinde kaplıcalardan faydalanılması önerilir.
- Romatizmal hastalıklara iyi gelir.
Özellikle kronik romatizma türleri hareket kısıtlayıcı ve ağrıya yol açtığı bilinir. Romatizmanın tedavisinde termal suyun önemi büyüktür. Tedavi sürecinde hastaların yaşam kalitesinde gözle görülür değişiklikler tespit edilir.
- Vücut ağrılarını azaltır.
Özellikle yorgunluğa bağlı kas ve diz ağrılarını geçirir. Romatizma ağrıları ve ortopedik ağrılara karşı etkilidir. Suyun sıcaklığı ve içerdiği yüksek mineraller sayesinde vücudun gevşeyip yumuşamasına yardımcı olur.
Diyadin Kaplıca Suyunun Özelliği Nedir?
Kalsiyum, kükürt, karbondioksit, magnezyum, bikarbonat ve radyoaktivite gibi değerleri yüksek olan kaplıcadır. Diyadin kaplıca suyunun özelliği kadın hastalığı, cilt-deri rahatsızlığı, stres, kaygı ve depresyon gibi rahatsızlıkları iyileştirmesi ile bilinir. Kalker tüfleri ve traverten gibi görsel güzelliği bol olan bir kaplıcadır. Halk dışında yerli ve yabancı turistlerin de geldiği bilinir.
Diyadin Kaplıca Suyu Kaç Derece?
Diyadin kaplıca suyu 60 ile 70 derece arasındadır. Sıcaklığı insan vücudunu yakmayacak kadar düşürülür. Radyoaktivite 1,3 ile 1,6, PH değeri 6,7 ile 6,85 arasında değişiklik gösterir.
Diyadin Kaplıca Suyu İçilir Mi?
Diyadin kaplıca suyu bölgeden bölgeye göre değişiklik gösterir. Köprü Çermiği, Davut Çermiği ve Yılanlı Çermiği arasında köprü çermiği suyu içilir. Sağlık açısından diğer bölgelerde görevlilere suyun içilebilirliği sorulmalıdır.
Diyarbakır’da Saklı Şifa: Çermik Kaplıcalarının Faydaları
Diyadin Kaplıca Suyuna Kimler Giremez?
Diyadin kaplıca termal suyuna girmemesi gereken kişiler;
- Kalp rahatsızlığı olan kişiler,
- Epilepsi hastaları,
- Kalp operasyonu geçirenler,
- İleri düzeyde varisli olanlar,
- Yüksek ateşli gribal enfeksiyon,
- Ameliyat yarası kapanmamış hastalar,
- İleri düzeyde şeker hastaları,
- Kanser hastaları,
- Obezite olan kişiler,
- Akciğer tüberkülozu olanlar,
- Regl döneminde olan kadınlar,
- Organ yetmezliği olanlar,
- İltihaplı romatizmalı hastalar,
- Kan sulandırıcı kullananlar,
- Sirozu olanlar,
- Aşırı yüksek ya da düşük tansiyon hastası olanların girmesi sağlığını tehlikeye sokar.
Diyadin Kaplıcaları Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?
- Kaplıca kürü sırasında sebze ve meyve ağırlıklı gıda tüketilmelidir.
- Havuzda hafif hareket deriden mineral ve gaz emilimini kolaylaştırır.
- Banyo içinde en rahat pozisyon seçilmelidir.
- Kişi kürden önce mutlaka mesana ve bağırsağını boşaltmalıdır.
- Yeterli sıvı desteği alınmalıdır.
- Banyo süresi 5 ile 25 dakika olarak belirlenmelidir. Süre başlangıçta kısa tutulmalı daha sonra artırılmalıdır.
- Banyodan sonra kişi iyice kurulanmalı ve iyi havalandırılmış, termal şartlara uygun hale getirilmiş odada 30 ile 60 dakika arasında dinlenmelidir.
Diyadin Kaplıcaları Nerede?
Diyadin kaplıcaları, Ağrının Güneydoğu’sunda bulunan Diyadin ilçe merkezine 5 kilometre uzaklığında yer alır. Kaplıca bölgesi birbirinde kopuk bulunan Davut, Tunca, Yılanlı ve Köprü kaplıcaları olmak üzere geniş bir alanda yer alır.
- Ankara – Diyadin D200/ E88 ve D100 üzerinden 1,116 kilometredir.
- İstanbul – Diyadin D100 üzerinden 1,457,5 kilometredir.
- Sakarya – Diyadin D100 üzerinden 1,334,6 kilometredir.
- Düzce – Diyadin D100 üzerinden 1,259,9 kilometredir.
- Antalya – Diyadin D100 üzerinden 1,446,4 kilometredir.
- Konya – Diyadin D100 üzerinden 1,175,9 Kilometredir.
- İzmir – Diyadin D100 üzerinden 1,826,1 kilometredir.
- Akyazı – Diyadin D100 üzerinden 1,321,7 kilometredir.