Dereli Kaplıcaları, Kütahya merkezine 70 kilometre mesafede yer alır. Tavşanlı ve Emet ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Günlüce Beldesi’nde bulunur. Kara ya da demir yolu ile ulaşılabilir. Dereceli Kaplıca termal suyunun faydalarını detaylı olarak şöyle anlatabiliriz;
- Kardiyovasküler sorunlar için yardımcıdır.
Sıcak su kalp atış hızını hızlandırıp kan dolaşım miktarını etkiler. Hem dolaşım etkisi hem de kalbin daha hızlı çalışması ortalama kan basıncının azalmasında yardımcı olur. Kalsiyum, bikarbonat kalbi ve tansiyonu olumlu yönde etkiler.
- Kan dolaşım hızını artırır.
Kalsiyum ve sodyum bikarbonat sayesinde vücudun basıncı artar. Uygun süre zarfında tekrarlandığında kan dolaşım hızı yükselir. Kandaki oksijen miktarında da artış gözlemlenir. Tavşanlı Dereli kaplıcaları; kalp, beyin gibi hayati organlar dışında birçok organın da sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
- Stres ve yorgunluğa iyi gelir.
Stres ve yorgunluk gibi basit ruhsal rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir. Termal suyun sıcaklığı ve içinde barındırdığı birçok mineral sayesinde stres, yorgunluk ve ağrı gibi hissiyatların azalmasında yardımcı olur.
- Cilt hastalıklarında etkilidir.
Potasyum ve silisyum cildin daha sağlıklı gözükmesinde oldukça etkilidir. Kütahya Dereli kaplıcaları suyunun içinde bulunan silisyum sayesinde kuru ve pürüzlü ciltlerin yumuşamasını sağlar. Kükürt sayesinde egzama ve sedef gibi deri hastalıkların tedavisinde kaplıca suyu kullanılır.
- Solunum yolu hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.
Dereli kaplıca suyu özellikleri arasında astım, bronşit gibi hastalıklarda destekleyici tedavi etkisi vardır. İyot ve kükürt solunum hastalıkları tedavisinde etkilidir. İleri seviye verem ve zatürre gibi hastalıklar dışında birçok solunum rahatsızlığının tedavisinde etkilidir.
- Diyabet için destekleyicidir.
Amerika’da yapılan çalışmaya göre hafta bir gün düzenli olarak termal havuz kullan 2 tip diyabet hastalarının kan şekerleri %13 düzeyinde azalma görülmüştür. Kan dolaşımının artması ve kaplıcanın bol mineralleri vücuda olumlu etkiler bırakır.
- Romatizmal hastalıklara iyi gelir.
Kronik romatizma eklem ağrısı ve kısıtlığına neden olup kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Düzenli kaplıca suyu eklemlerin açılmasına, kireçlenmeyi durdurmaya ve ağrıyı azaltmada yardımcı olur. Romatoid artrit, ankilozan spondilit, kronik bel ağrısı, asteoartrit gibiter noninflamatuar eklem hastalıkları, yumuşak doku ve miyozit gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olur. Dereli kaplıcası, bu tür hastalıklar için şifa bulabileceğiniz yegane yerlerden biridir.
Dereli Kaplıca Suyunun Özelliği Nedir?
Dereli kaplıca suyu özelliği; kalsiyum, magnezyum, bikarbonat gibi bileşenleri bolca içermesidir. Denizden yüksekliği 980 metredir. Oligometrik sular grubuna girer. Spor yaralanması, kireçlenme ve kemik erimesine iyi gelir.
Dereli Kaplıca Suyu Kaç Derece?
Dereli kaplıca suyunun sıcaklığı 38 ile 40 derece arasındadır. 38 derece ve üstü sıcaklığa sahip olduğu için hipertermal sular grubuna girer. Sıcaklık insan vücuduna uygun olduğu için soğutma işlemi uygulanmaz.
Dereli Kaplıca Suyu İçilir Mi?
Dereli kaplıca suyu içime uygundur. İçme kürü olarak uygulandığında idrar yolu iltihabına karşı etkilidir. Düzenli olarak uygulanırsa böbrek taşı ve kum dökme gibi etkileri bulunur. Bu bilgilere ek olarak görevlilere Dereli kaplıcaları içinde bulunan suyun içilebilirlik durumunu mutlaka sorunuz.
Dereli Kaplıca Kaça Kadar Açık?
Dereli kaplıca çalışma saatleri salı, çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi, pazar 08,00 ile 01,00 saatleri arasıdır. Pazartesi 08,00 ile 22,00 arasında hizmet verir.
Dereli Kaplıca Suyuna Kimler Giremez?
- Kalp operasyonu geçirmiş kişiler,
- Epilepsi hastaları,
- İleri düzey varisi olanlar,
- Kanamalı hastalığı olan kişiler,
- Açık yarası bulunanlar,
- Yüksek ateşli grip hastası,
- Ameliyat yarası kapanmamış kişiler,
- İleri düzey şeker hastası,
- Kanser hastası,
- Obezite,
- Organ yetmezliği olanlar,
- İltihaplı romatizma,
- Kan sulandırıcı kullananlar,
- Akciğer tüberküloz hastası,
- Regl dönemi kadınlar,
- Sirozu olan kişilerin kaplıcaya girmesi önerilmez.
Dereli Kaplıca Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?
- Dereli kaplıcaları öncesi ve sonrası bolca su tüketilmelidir.
- Kaplıcaya girmeden önce hafif öğün ile beslenilmeli ve 1.5 saat sonra girilmelidir.
- Mesane tamamen boşaltılmalıdır.
- Kaplıca suyunun sıcaklığı 36 ile 44 derece arasında olmalıdır.
- Suyun içinde ortalama 15 ile 20 dakika kalınmalıdır.
- Günde 1 ya da 2 kez kaplıcaya girilmelidir.
- 70 yaş üstü ve 13 yaş altı kişiler kaplıcaya girmemeli ya da doktor kontrolünde girmelidir.
- Termal havuz içinde fazla hareket edilmemeli, dik ya da oturur pozisyonda durulmalıdır.
- Egzersiz yapılacaksa termal suyun sıcaklık değeri 30 ile 35 dereceye kadar düşürülmelidir.
- Termal havuz sonrası iyice kurulanmalı ve mineraller iyice vücuda entegre olması için 30 dakika dinlenilmelidir.
- Termal odalara göre havalandırma ve ısı düzeyine uygun yerlerde dinlenilmelidir.
Dereli Kaplıca Nerede?
Kütahya ili ve Emet ilçe sınırlarında yer alır. Kütahya merkeze 70 kilometre uzaklıktadır. Tavşanlı ilçesine ise 20 kilometre mesafesindedir. Kara ve tren yolu ile ulaşılabilir.
- Ankara – Dereli Dumlupınar Bulvarı üzerinden 383,6 kilometredir.
- İstanbul – Dereli Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu/ O-5 üzerinden 298,3 kilometredir.
- İzmir – Dereli O-5 üzerinden 320,7 kilometredir.
- Antalya – Dereli D650 üzerinden 439,4 kilometredir.
Dereli kaplıcaları hizmetler
Dereli Kaplıcaları, termal tatil imkanları sunan bir yerdir. 9 apartman ve 26 yatak kapasitesiyle konaklama ve yemek hizmeti, kapalı ve açık havuzlar, Türk hamamı gibi olanaklar sunar. Yıl boyunca 7/24 hizmet veren kaplıca, şifalı sularıyla birçok sağlık sorununa doğal tedavi olanağı sağlamaktadır. Ayrıca aileler, gruplar ve çocuklar için uygun bir tesis olarak belirtilmiştir.
Tavşanlı ile Tavşanlı Dereli Kaplıcaları arasındaki mesafe yaklaşık 25 kilometredir ve bu mesafeyi kat etmek yaklaşık 30 – 35 dakika sürmektedir.